Ouder en Kind Gym (Nijntje Beweegdiploma)

Dit aanbod van Gymnastiekvereniging PHDES is speciaal bedoeld voor de peuter van 1½ tot 3 jaar, die samen met papa, mama, opa, oma of oppas, lekker wil gymmen in een “echte” gymzaal.

Samen gymmen, nu al? Jazeker, en ook het Nijntje beweegdiploma 1 kan behaald worden!

Lees meer


“Mijn kind loopt op deze leeftijd nog maar net”, zult u zeggen. Dat is waar. Maar juist het opdoen van veel bewegingservaring is op deze leeftijd ontzettend belangrijk.

Spelenderwijs ontdekken ook: Thuis klimmen ze op stoelen en banken. Niets lijkt meer veilig. “Niet doen, mag niet, pas op!”. Het zijn de kreten die het kind regelmatig krijgt te horen. Wat thuis niet altijd kan of mag, is wel mogelijk in de gymzaal. Klimmen, klauteren, springen, rollen of spelen met de ballen, blokken of pittenzakjes. Het kan allemaal.

Leren van elkaar

Voor ouders is de gymzaal een ideale plek om andere opvoeders met hun kinderen te ontmoeten. Er worden contacten gelegd en opvoedingstips uitgewisseld. De peuters krijgen spelenderwijs wisselende bewegingssituaties aangeboden, waardoor ze geprikkeld worden om te bewegen: klimmen, klauteren, balanceren, hangen, springen en rollen.

Gymles en de opvoeding

De gymles kan worden gezien als een schakel in de opvoeding die niet mag ontbreken. Uw kind leert in de les onder meer hoe kleine opdrachten uitgevoerd moeten worden. Daarnaast komen het inschatten van afstand, diepte, hoogte en verte aan de orde. In de ontmoetingen met andere kinderen, leert de peuter hoe rekening met elkaar moet worden gehouden en dat je op je beurt moet wachten.Daar komen dan ook nog andere dingen bij, zoals het zingen in een kring. Samen bewegen zal het contact tussen u en uw kind alleen maar verstevigen en de peuter meer zelfvertrouwen geven.

Spelen is leren

Het taalgevoel bij een peuter is nog in ontwikkeling, dus begrippen als het over de bank en onder de rekstok door, zijn op jonge leeftijd nog onbekende begrippen. Door beweging komen de begrippen echter tot leven.Als begeleider/ster kunt u uw kind daarbij helpen. Door bijvoorbeeld bepaalde dingen voor te doen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat u zelf persé ook moet klimmen of klauteren., maar wel activeren, stimuleren en ondersteunen, daar waar nodig is. Dat zal uw kind voldoende aanzetten tot bewegen.Overigens zal dat soms van u zelf enige inspanning vergen. Maar wat is leuker dan samen “paardje rijden”, “Kom maar in mijn huisje” spelen of te “jonassen”. Sommige kinderen zullen eerst “de kat uit de boom kijken”, maar na een tijdje vanzelf mee gaan doen. De kinderen zullen elkaar daarin ook stimuleren.

Leeftijd: 1½ - 4

Vrijdag 09:15 – 10:15
Natascha Hundscheidt
Gymzaal de Lichtenberg

Kleutergym (Nijntje beweegdiploma)

Ook voor de kleuters zorgt PHDES voor een gevarieerd en leuk lesprogramma. Rollen, duikelen, klimmen, klauteren, springen, zwaaien en draaien. De kleuters doen het allemaal!

Lees Meer

Op zaterdagochtend van 11.15 tot 12.30 uur geeft Adine hen les in gymzaal De Lichtenberg en zij krijgt hierbij hulp van Lily en Elani. 

De basisvormen van bewegen en gymnastiek staan hier centraal, iedere kleuter kan gymmen op zijn of haar eigen niveau en ook spel komt in deze lessen aan bod. Hierbij wordt gebruik gemaakt van diverse toestellen en attributen.

Ieder jaar laten zij aan het einde van het seizoen aan alle ouders zien wat zij geleerd hebben. Ook wordt er aandacht besteed aan de feesten zoals Sinterklaas en Carnaval.

Leeftijd: 4-6

Zaterdag 11:15 – 12:30
Adine Meens en Lily & Elani
Gymzaal de Lichtenberg

Meisjes Recreanten 6-8

De meiden van 6 tot en met 8 krijgen les in de grondvormen van turnen. Hierbij bewegen ze op verschillende turntoestellen, zoals koprol, radslag en handstand op de lange mat, zwaaien aan de ringen, maar ook rechtstandige sprongen in de trampoline. Als ze dit beheersen wordt er uitgebouwd naar steeds moeilijkere elementen aangepast op het niveau van het kind.

Lees meer

Het instap niveau van deze groep is voor ieder kind toegankelijk.

Verder wordt er in de les aandacht besteed aan groepsdynamiek (samenwerken en samen spelen).

Er mag altijd een les gekeken of meegedaan worden. Ouders zijn de eerste les welkom zodat ze kunnen zien wat er zoal gedaan wordt. Daarna turnen de kinderen onder toezicht van de leiding. Aan het einde van ieder seizoen worden activiteiten georganiseerd waar ieder kind aan familie kan laten zien wat ze geleerd hebben.

Leeftijd: 6-8

Woensdag 17:30 – 19:00
Francesca Salmaso met Jenny & Chayenna
Gymzaal de Lichtenberg

Meisjes Recreanten 6-12

In deze groep worden verschillende turntoestellen gebruikt om de basis van het Turnen te leren.
De toestellen die wij gebruiken zijn: de lange mat, ringen, balk, kast en trampoline.
De basis die wij de kinderen leren zijn: het maken van een koprol, de handstand en de radslag/Arabier. Deze groep overlapt met de meisjes 6-8 van woensdag. Dit is gedaan omdat er dan twee opties om te turnen zijn. Deze groep turnt tegelijk in de zaal met de jongens recreanten. 

Lees meer


Beheersen de kinderen de basis dan wordt dit uitgebreid en dan kunt u denken aan het maken van een salto, overslag en een flikflak.

Als de kinderen deze basis beheersen kunnen zij als team meedoen aan turnontmoetingen, het meisjes/jongens turntoernooi en de clubkampioenschappen aan het einde van het seizoen. Dan kunnen de kinderen laten zien wat zij in het afgelopen seizoen allemaal hebben geoefend.

Wij besteden veel aandacht aan de basis van het Turnen maar daarom heen zorgen wij ook voor afwisseling in de lessen zodat uw kind zijn/haar energie goed kwijt kan naar een hele dag school. Heeft uw kind interesse dan kan uw kind altijd een les komen kijken of zelfs meedoen om het zelf te ervaren.

Een gevarieerde les voor ieder kind waarin aandacht wordt besteed aan turnen. Heb je er ook zoveel zin in als wij iedere week dan kom gerust eens langs.

Leeftijd: 6-12

Dinsdag 17:30- 19:00
Bellinda Essers
Gymzaal de Lichtenberg

Jongens Recreanten

Deze groep is helemaal toegespits op het turnen voor jongens.
Toestellen als rekstok en brug met gelijke liggers worden hier aangeleerd.
Wil jij de nieuwe Epke Zonderland worden dan is dit de les voor jou!

Leeftijd: 6+

Dinsdag 17:30 – 19:00
Belinda Essers met Michele
Gymzaal de Lichtenberg

Recreanten 12+ (j/m)

Beheersen de kinderen de grondvormen van bewegen en zijn zij 12+ dan zijn sporters welkom in deze groep waar hun vaardigheden worden uitgebreid. U kunt dan denken aan het maken van een salto, overslag en een flikflak.

Als de kinderen deze basis beheersen kunnen zij als team meedoen aan turnontmoetingen, het meisjes/jongens turntoernooi en de clubkampioenschappen aan het einde van het seizoen. Dan kunnen de kinderen laten zien wat zij in het afgelopen seizoen allemaal hebben geoefend.

Leeftijd: 12+

Maandag 17:30 – 19:00
Belinda Essers
Gymzaal de Lichtenberg